Kommende film

September måned

 • Plakat for filmen Wonderful Copenhagen

  Wonderful Copenhagen

  ’Wonderful Copenhagen’ er et barsk og gribende drama om skyggesiden af København. En ung østeuropæisk kvinde (Julie Christiansen) tager til Danmark for at arbejde, men tvinges ud i prostitution af bagmænd. Da Tanja (Trine Pallesen) åbner en café i Kødbyen på Vesterbro, bliver hun uforvarende del af hændelserne, og får indblik i et miljø hun ikke kendte eksistensen af. Tanja vikles ved tilfældigheder ind i den unge kvindes skæbne, men må snart erkende, at hendes forsøg på at hjælpe hende får fatale konsekvenser.
  ’Wonderful Copenhagen’ er bygget over virkelige historier om human trafficking, researchet i miljøet omkring Sønder Boulevard og Kødbyen.
  kilde: camera film

  Skuespillere: Jens Andersen, Dennis Albrethsen, Munir Avn
  Censur: Tilladt for børn over 15 år
  Premiere 20. september
 • Plakat for filmen Whitney

  Whitney

  Den fænomenale sangerinde Whitney Houston er den kvindelige musiker, der har slået flest rekorder i musikhistorien nogensinde. På verdensplan solgte hun over 200 millioner albummer og hendes status som verdensstjerne blev kun cementeret yderligere af, at hun spillede med i adskillige blockbusterfilm. Den umådeligt omfattende karriere fik dog en brat ende, da Houston blev fundet død i et badekar i en alder af kun 48 år. I Whitney fortæller den Oscar-vindende instruktør Kevin MacDonald historien om stortalentets op- og nedture, og undersøger hvordan og hvorfor det dog kunne ende så galt. Det er lykkes ham at få interviews med den nærmeste familie, venner og kollegaer, og resultatet er et ekstremt dragende og bevægende portræt af en af vor tids største sangerinder.
  Kilde: Angel Film

  Genre: Dokumentar
  Instruktør: Kevin Macdonald
  Censur: Tilladt for børn over 11 år
  Premiere 22. september
 • Plakat for filmen Ditte & Louise

  Ditte & Louise

  Ditte og Louise er (stadigvæk) to midaldrende skuespillerinder, som indser, at det eneste, branchen har tilbage at tilbyde dem, er roller som nogens mor eller “gammel luder”. Derfor griber Ditte til en radikal beslutning: Hun klæder sig ud som mand. Og med ét er verden vendt på hovedet! Stik mod forventning får Ditte succes som Ditlev. Hun får pludselig hovedroller. Hun får tonsvis af opmærksomhed. Kvinder sværmer om hende. Og hun bliver bedste venner med Anders W. Berthelsen. Men samtidig svigter hun sin bedste veninde Louise og deres fælles drøm om eget firma. I afmagt og frustration kaster Louise sig ud i en hovedløs affære med lægen David. Men hun har gjort regning uden vært, og problemerne tårner sig op i ekspresfart. Efterhånden er Ditte og Louise i fare for at miste det hele. Karrieren. Kærligheden. Venskabet. Og de må gribe til en sidste desperat løsning for at bringe balance i regnskabet igen.
  kilde: Danske Biografer

  Genre: Komedie
  Instruktør: Niclas Bendixen
  Skuespillere: Louise Mieritz, Ditte Hansen
  Censur: Tilladt for børn over 15 år
  Premiere 24. september
 • Plakat for filmen Foredrag: Smagen af øl 2018

  Foredrag: Smagen af øl 2018

  Foredraget livestreames fra Aarhus Universitet.

  Midtvejs vil der være indlagt en pause på 20 minutter.

  Mennesket har kunnet brygge øl i næsten 10.000 år, fordi brygprocessen som udgangspunkt er en simpel og en helt naturlig proces som kombinerer spiring af byg – dvs. maltning – med gæring.

  Selv om processen tilsyneladende er enkel, så er smagen af øl alligevel resultatet af en meget kompleks interaktion mellem de anvendte råmaterialer – primært de forskellige malt- og humletyper – samt valget af gær og den anvendte brygproces.
  Der er identificeret over 700 forskellige aromakomponenter i øl, og der føjes jævnligt nye til listen.

  I dette foredrag vil du høre om gærens betydning for øllets aroma og om maltens indflydelse på øllets farve, smag og smagsholdbarhed. Du får også indsigt i humlens rolle som smags- og aromagiver, og forelæserne vil også diskutere brygprocessens betydning og hvordan man laver alkoholfrit øl.

  Under foredraget får du serveret små smagsprøver på fem udvalgte øltyper. Du smager dem én efter én efterhånden som de gennemgås i foredraget.

  Læs mere på https://ofn.au.dk/season/5/foredrag/70
  Forelæser: Brygmester Zoran Gojkovic og Erik Lund, Carlsberg Laboratorium
  Foredraget er et led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.

  Premiere 25. september
 • Plakat for filmen The Happytime Murders

  The Happytime Murders

  "The Happytime Murders" finder sted i LAs allerdybeste afkroge, hvor dukker og mennesker lever blandt hinanden. To detektiver - et menneske og en dukke - bliver tvunget til at arbejde sammen for at finde ud af, hvem der brutalt slår de tidligere medlemmer af det engang så elskede og populære dukkeshow - "The Happytime Gang" - ihjel!
  kilde: Filmcompagniet

  Genre: Komedie, Krimi
  Instruktør: Brian Henson
  Skuespillere: Elizabeth Banks, Maya Rudolph, Melissa McCarthy
  Censur: Tilladt for børn over 11 år
  Premiere 26. september
 • Plakat for filmen Bare Juliet

  Bare Juliet

  Annie (Rose Byrne) er kørt træt i sit kedelige parforhold med Duncan (Chris O’Dowd), der er kæmpefan af indie-musikeren Tucker Crowe (Ethan Hawke). Da en akustisk demoversion af Tuckers 25 år gamle hit LP pludselig dukker op i posten, bliver det startskuddet til et møde med den på én gang tiltrækkende og flyvske kunstner, et møde, der ændrer livet for alle parter.

  ”Bare Juliet” er baseret på romanen af Nick Hornby, der har lavet forlæg til flere succesfulde film bl.a. About a Boy og High Fidelity.
  Kilde: Scanbox

  Genre: Komedie, Romance
  Instruktør: Jesse Peretz
  Censur: Tilladt for alle
  Premiere 30. september
 • Plakat for filmen Mod solnedgangen

  Mod solnedgangen

  MOD SOLNEDGANGEN er en fintfølende og sanselig fortælling om livet og de relationer, der former det.
  Misako går passioneret til sit arbejde som oversætter, hvor hun laver beskrivelser til film for personer med nedsat syn. Til en workshop med blinde biografgængere møder hun fotografen Nakamori, der langsomt er ved at miste sit syn helt. Da Misako ser nogle af Nakamoris billeder, bliver hun mindet om sin fortid. MOD SOLNEDGANGEN er en melankolsk og rørende fortælling om at miste, men er i endnu højere grad en hyldest til livet og kærligheden mellem mennesker.
  Med sit nuancerede skuespil og smukke billedside formidler filmen nogle af de allersværeste følelser, ligesom den portrætterer det at miste med lige dele afmålt melankoli og strålende livsglæde.
  Kilde: Øst for Paradis

  Genre: Drama
  Instruktør: Naomi Kawase
  Skuespillere: Tatsuya Fuji, Ayame Misaki, Masatoshi Nagase
  Premiere 30. september

Oktober måned

 • Plakat for filmen Journal 64

  Journal 64

  Nogle håndværkere gør en uhyggelig opdagelse i en ældre københavnsk lejlighed: Bag en falsk mur i lejligheden finder de tre mumificerede lig siddende omkring et spisebord med en ledig plads klar. Kriminalkommissær Carl Mørck og hans assistent Assad i Afdeling Q bliver sat til at finde ud af, hvem mumierne er og hvem den fjerde plads er tiltænkt. Carl og Assad sætter jagten ind på lejlighedens beboer og finder spor tilbage til den berygtede kvindeanstalt på Sprogø, hvor misrøgt og lægelige forsøg med tvangssterilisering var en fast del af hverdagen for de anbragte, såkaldt utugtige piger. Rædslerne på Sprogø er et overstået kapitel i Danmarkshistorien, men der dukker personer op, som siger, at eksperimenterne er fortsat helt op i vores tid. Carl og Assad indleder et kapløb mod tiden for at forhindre nye mord og overgreb.
  Kilde: Nordisk Film

  Genre: Krimi, Thriller
  Instruktør: Christoffer Boe
  Skuespillere: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares
  Premiere 4. oktober
 • Plakat for filmen Iqbal og Den Indiske Juvel

  Iqbal og Den Indiske Juvel

  Iqbals tante Fatwa er blevet udnævnt til Vogter af Den Indiske Juvel, og Iqbal overtaler – primært for at slippe for skolen – sin far til at hele familien skal med til Indien for at overvære ceremonien. Men som altid går det ikke lige som planlagt, og pludselig har Iqbal fået raseret en kirke og bliver smidt ud af skolen. Nu kan han glemme alt om turen til Indien, men da Iqbal overtaler tante Fatwa til at starte på en indisk skole i stedet, bliver han genforenet med resten af familien i New Delhi! Men genforeningen bliver hurtigt spoleret, da Den Indiske Juvel bliver stjålet og Iqbals far smidt i fængsel. Iqbal og hans venner må nu lægge deres hidtil vanskeligste plan og ikke længe efter, går den vilde jagt gennem New Delhis gader for at finde både Den Indiske Juvel og redde far.
  Kilde: Filmcompagniet

  Genre: Familiefilm
  Instruktør: Oliver Zahle
  Skuespillere: Hircano Soares, Liv Leman Brandorf, Arien Alexander Takiar
  Censur: Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
  Premiere 4. oktober
 • Plakat for filmen BlacKkKlansman

  BlacKkKlansman

  Mød Ron Stallworth, det nyeste medlem af Ku Klux Klan i Colorado Springs. Mød Ron Stallworth, opdager ved Colorado Springs Police Department … den første afroamerikanske opdager ved Colorado Springs Police Department. Et tilfældigt nedslag på en avisannonce bringer Ron i kontakt med den racistiske organisation, som tager hans udgydelser om hvid overlegenhed over for sorte, asiater, jøder, homoer med videre for gode varer. Undervejs får Ron endog etableret et nært forhold til klanens Grand Wizard, David Duke, gennem en intensiv korrespondance og telefonsamtaler. Det er sværere med de personlige møder, men Ron får kollegaen Flip Zimmerman til at stille op, og sammen lykkes det dem i slutningen af 70’erne at infiltrere den racistiske organisation, som ellers på det tidspunkt forsøger at få et mere renskuret image, så de kan gøre Amerika stort igen.
  Spike Lee sætter tænderne i den sande historie om Ron Stallworth, som trods sin hudfarve blev medlem af Ku Klux Klan (og som den dag i dag bærer medlemskort til KKK). Hvis ikke det var sandt, ville det have været en vittighed, og netop denne spænding mellem det komiske og det dramatiske er filmens spillerum. I hovedrollen ses John David Washington, der debuterede som 6-årig i Spike Lees ”Malcolm X”, mens Topher Grace spiller David Duke og Adam Driver politikollegaen Flip. Også skuespilleren og borgerretsaktivisten Harry Bellafonte har en lille rolle.
  kilde: UIP

  Genre: Komedie, Krimi
  Instruktør: Spike Lee
  Skuespillere: Alec Baldwin, Adam Driver, John David Washington, Robert John Burke, Brian Tarantina, Michael Buscemi
  Premiere 7. oktober
 • Plakat for filmen The Wife

  The Wife

  Joan Castleman (Glenn Close) er en intelligent og smuk kvinde – den perfekte hustru. De sidste 40 år har hun tilsidesat sit eget talent, sine egne drømme og ambitioner for at støtte op om sin karismatiske mand Joe (Jonathan Pryce) og hans imponerende litterære karriere. Hun har ignoreret hans utroskab, tilskrevet det hans kunst og undskyldt det med elegance og humor. De har opbygget et ægteskab udelukkende på Joes præmisser, men Joan er ved at nå sit bristepunkt. Den største aften i Joes liv – den aften hvor han skal modtage Nobels Litteraturpris – kronjuvelen i en utroligt flot karriere, beslutter Joan at give ham nådesstødet. Hun konfronterer ham med sit livs største offer og røber hemmelighed bag hans karriere. ”The Wife” er en intens og gribende rejse – en fejring af kvinder, frigørelse og modet til at finde tilbage til sig selv!
  kilde: SF Studios

  Genre: Drama
  Instruktør: Björn Runge
  Skuespillere: Jonathan Pryce, Glenn Close, Christian Slater, Harry Lloyd
  Censur: Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
  Premiere 8. oktober
 • Plakat for filmen Foredrag: Kvantefysikken – atomernes vilde verden

  Foredrag: Kvantefysikken – atomernes vilde verden

  Foredraget livestreames fra Aarhus Universitet. Der er fri entré:

  Midtvejs vil der være indlagt en pause på 20 minutter.

  Den danske fysiker Niels Bohr foreslog i 1913 en model for atomernes opbygning som minder om planeternes kredsløb om Solen i Solsystemet. Bohrs teori blev en forløber for den såkaldte kvantefysik hvis formler er utroligt præcise.

  Men der er underlige ting på færde når kemikere og fysikere beskriver atomernes og molekylernes opførsel: dels er de mikroskopiske partikler tilsyneladende flere steder på samme tid indtil vi måler på dem, dels giver målingerne altid tilfældige resultater.

  De videnskabsmænd, som skabte teorien i årene 1900-1930, blev aldrig enige om hvordan vi skal forstå kvantefysikkens mere paradoksale sider. Samtidigt med at vi i dag anvender teorien med succes – på alt fra stjerners fødsel og død til mikrochips i computere, smartphones mv. – diskuterer fysikere stadig og intenst kvantefysikkens dybere betydning. Kvantefysikken er ”Still Crazy After All These Years”, og store internationale forskningsprogrammer arbejder nu mod snedige anvendelser af kvantefysikkens særeste egenskaber i superhurtige kvantecomputere der regner på flere tal på samme tid, og mod nye teknologier til sikker telekommunikation og præcise målinger som benytter særligt skrøbelige kvantetilstande af lys og atomer.

  I foredraget diskuterer professor Klaus Mølmer de eksperimentelle observationer og teoretiske overvejelser der førte til Bohrs atomfysik og til kvantefysikkens teoretiske formler. Niels Bohr udtalte at ”…hvis nogen siger han kan tænke over kvanteproblemerne uden at blive svimmel, viser det blot at han ikke har forstået den mindste smule af dem.”.

  Klaus Mølmer vil forsøge at dele ud af sin egen svimmelhed over kvantefysikken, dens vidt forskellige fortolkninger og dens seneste teoretiske og eksperimentelle landvindinger.

  Læs mere på https://ofn.au.dk/season/5/foredrag/66
  Forelæser: Professor i kvantefysik Klaus Mølmer, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet
  Foredraget er et led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.

  Premiere 9. oktober
 • Plakat for filmen Jakob og Peter Plys - Med dansk tale

  Jakob og Peter Plys - Med dansk tale

  Filmen handler om Jakob fra Peter Plys-universet. Jakob er nu blevet voksen og er forretningsmand, og en dag dukker Peter Plys op på hans dørtrin og har brug for hjælp.
  kilde: Danske Biografer

  Genre: Animation, Komedie
  Instruktør: Marc Forster
  Skuespillere: Ewan McGregor, Hayley Atwell, Jim Cummings
  Premiere 11. oktober
 • Plakat for filmen Vildheks

  Vildheks

  12-årige Clara er en ganske almindelig pige, der bor i byen med sin mor Mille. Clara er bedste venner med Oscar, der er lidt speciel, så hun holder det hemmeligt for de andre piger i klassen. Clara vil nemlig bare gerne være helt normal og passe ind. En dag begynder Clara at kunne lugte og høre ting, som hun ikke burde kunne, og samtidig er hun overbevist om, at en mystisk, sort kat forfølger hende.
  Kilde: Nordisk Film

  Genre: Adventure, Familiefilm, Fantasi
  Instruktør: Kaspar Munk
  Skuespillere: Sonja Richter, Signe Egholm Olsen, Gerda Lie Kaas
  Censur: Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
  Premiere 11. oktober
 • Plakat for filmen Te med Damerne

  Te med Damerne

  Fra tid til anden mødes fire kendte Damer, fire nære veninder, for at hyggesludre, more sig og mindes gamle dage. Denne gang har de inviteret kameraet med.

  Dame Aileen Atkins, Dame Judi Dench, Dame Joan Plowright og Dame Maggie Smith. En hyldest til fire skuespillerinder med en helt unik karriere bag sig. Alle fire er gået fra den spirende begyndelse tilbage i 1950'erne til nutidens berømmelse. De har været veninder i årtier og fulgt hinandens karrierer med opture og nedture. TE MED DAMERNE inviterer til selskab med disse herlige Damer og en hyggelig snak sprængfyldt med anekdoter og højt humør godt krydret med klip fra deres film og teaterforestillinger.

  En vidunderlig, ærkebritisk venindefilm for det modne publikum instrueret af Roger Michell (Notting Hill & Venus).

  Genre: Dokumentar
  Instruktør: Roger Michell
  Skuespillere: Judi Dench, Eileen Atkins, Joan Plowright
  Censur: Tilladt for alle
  Premiere 14. oktober
 • Plakat for filmen Shoplifters

  Shoplifters

  Osamu og hans familie er økonomisk trængt og må ty til butikstyverier for at overleve. En dag efter et tyveri møder Osamu og hans søn en lille pige i den bidende kulde. Osamus kone tøver først med at sige ja til at tage hende ind i familien, men hun går med til at tage sig af pigen, efter at have hørt om hendes trængsler. Familien synes at leve lykkeligt sammen, indtil en uforudset hændelse afslører skjulte hemmeligheder og tester de bånd, der forener dem …
  Shoplifters vandt Guldpalmen på årets Cannes Film Festival og er instrueret af Kore-Eda Hirokazu, som tidligere bl.a. har lavet Søstre og Min søns familie.

  Genre: Drama
  Instruktør: Hirokazu Koreeda
  Skuespillere: Kirin Kiki, Lily Franky, Sakura Andô
  Premiere 18. oktober
 • Plakat for filmen Smallfoot

  Smallfoot

  Et animeret eventyr for hele familien. "Smallfoot" vender Bigfoot-legenden på hovedet, da en kvik ung Yeti finder noget, som han ikke troede eksisterede - et menneske. Nyheden om denne "Smallfoot" gør ham berømt og giver ham chancen for, at finde sammen med hans drømmepige. Det skaber også uro i det lille enkle Yeti-samfund om, hvad der ellers findes derude i den store verden uden for deres snedækkede landsby… En spændende historie om venskab, mod og glæden ved at opdage noget nyt.
  Kilde: Filmcompagniet

  Genre: Animation
  Instruktør: Karey Kirkpatrick, Jason Reisig
  Skuespillere: Silas Holst, L.O.C., Kenneth M. Christensen, Annelie Karui Saemala
  Censur: Tilladt for alle
  Premiere 19. oktober
 • Plakat for filmen Centaur

  Centaur

  Manden, som kaldes Centaur lever et simpelt liv med sin døve kone og lille søn i det landlige Kirgisistan, indtil han – med rette - bliver mistænkt for at tage en travhest. Centaur har en stor kærlighed til heste og tror på, at det kirgisiske folk om ikke direkte stammer fra det mytologiske væsen kentauren, halvt mand, halvt hest, så i hvert fald er dybt forbundne med heste. Derfor sniger han sig nogle gange ind til væddeløbsheste – og sætter dem fri. Denne praksis falder ikke mindst egnens egentlige hestetyv for brystet og sammen med ordensmagten sættes en fælde for Centaur… En bjergtagende og smuk skildring af en mand, som insisterer på at leve i pagt med naturen og nomade-folkets oprindelige traditioner.
  Kilde: Øst for Paradis

  Genre: Drama
  Instruktør: Aktan Arym Kubat
  Skuespillere: Aktan Arym Kubat, Nuraly Tursunkojoev, Zarema Asanalieva
  Premiere 22. oktober
 • Plakat for filmen Venom

  Venom

  Tom Hardy spiller Eddie Brock i "Venom", som er en af Sonys kommende film fra Marvel Universet. Det er instruktøren til "Zombieland", Ruben Fleischer , der skal stå for instruktionen."Venom" er produceret af Avi Arad (Ghost in the Shell, Iron Man) og Matt Tolmach (The Armstrong Lie, Girls Night Out) i samarbejde med Amy Pascal ("Ghostbusters" fra 2016)."Venom" er ikke en spinoff men baserer sig på Sonys eget Marvel Univers, og handler om den onde spiderman-karakter Venom, der er i stand til at besætte mennesker, og således give dem kræfter som en edderkop. Tom Hardy, er selv stor fan af Venom karakteren, og har en slående (fysisk) lighed med tegneseriens Eddie Brock.
  Kilde: UIP

  Genre: Action, Science Fiction
  Instruktør: Ruben Fleischer
  Skuespillere: Michelle Williams, Tom Hardy, Tom Holland
  Premiere 22. oktober
 • Plakat for filmen Foredrag: Dit indre liv med billioner af bakterier

  Foredrag: Dit indre liv med billioner af bakterier

  Foredraget livestreames fra Aarhus Universitet. Der er fri entré:

  Midtvejs vil der være indlagt en pause på 20 minutter.

  Mennesket er en superorganisme som rummer ligeså mange bakterieceller som menneskeceller. Hvert menneske har sin egen helt personlige sammensætning af bakterier på og i kroppen. Langt de fleste af vores bakterier findes i tarmen.

  Skønsmæssigt har et vokset menneske omkring 50.000.000.000.000 bakterier fordelt på flere hundrede forskellige bakteriearter.
  Indtil for få år siden var tarmbakteriernes univers et lukket og mørkt univers for forskerne fordi kun relativt få arter af tarmbakterier er lette at dyrke i laboratoriet, i fx petriskåle, da denne type bakterier ikke tåler atmosfærens ilt og fordi de kun vil vokse i fælleskab med mange andre bakteriearter.
  Men på det seneste er der blevet kastet lys ind i tarmens mørke fordi forskere verden over har taget DNA-teknikker og avanceret matematik i brug. Det har givet os ny viden om tarmens mylder af mikrober. Hvem de er? Og hvad laver de inden i os og med os? Det viser sig at de fleste er gavnlige og sundhedsfremmende. De omdanner madrester til energi for os. De producerer K-vitamin og nogle B-vitaminer.

  Bakterierne spiller en afgørende rolle for vores modstandskraft mod infektioner. Og de regulerer dannelsen af flere hormoner og signalstoffer. Forsøg på dyr viser at nogle af bakteriernes signalstoffer påvirker hjernen. Også virkningen af forskellige former for medicin er afhængig af hvilke bakterier vi har i vores tarme.

  I forelæsningen diskuteres hvorledes ubalancer i tarmbakterier er knyttet sammen med en række kroniske sygdomme. Der vil blive lagt vægt på, hvad vi selv kan gøre for at have tarme i topform med en overvægt af helbredsstabiliserende tarmmikrober.

  Premiere 23. oktober
 • Plakat for filmen Alt for kærligheden

  Alt for kærligheden

  Jocelyn er en forførende kvindebedårer. En dag foregiver han at være lammet og bundet til en kørerstol i forsøget på at forføre en ung kvinde, men da han pludselig og ganske uventet forelsker sig i kvindens søster, der rent faktisk sidder i kørestol, er gode råd dyre. Snart er Jocelyn fanget i sit eget spind af løgne...
  En komedie i stil med "Vild med Mary" - politisk ukorrekt og rasende romantisk.

  Genre: Drama, Komedie
  Instruktør: Franc Dubosch
  Censur: Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
  Premiere 28. oktober
 • Plakat for filmen Foredrag: Naturens nyttige dræbermolekyler 2018

  Foredrag: Naturens nyttige dræbermolekyler 2018

  Foredraget livestreames fra Aarhus Universitet. Der er fri entré:

  Midtvejs vil der være indlagt en pause på 20 minutter.

  Effektiv medicin er en af grundstenene i vores moderne samfund – faktisk er det svært at forestille sig at der engang fandtes en virkelighed uden fx antibiotika til behandling af infektioner eller kemoterapi til behandling af kræft.

  Aftenens foredrag tager os på en rejse til molekylernes verden – til de af naturens egne medicinske stoffer som forskere har opdaget, fremstillet og forbedret over de seneste årtier med det primære formål at slå andre organismer ihjel som kan true vores helbred.
  Mange af disse naturstoffers molekylestrukturer er så komplekse at de til stadighed udfordrer moderne teknologier når det kommer til at bestemme og manipulere med deres strukturer.

  I foredraget vil du høre eksempler på hvorfra disse nyttige naturstoffer kommer og hvordan deres molekyler egentlig kan bygges – og ombygges.
  Og du vil høre hvordan forskerne opnår forståelse af naturstoffers specifikke vekselvirkning med cellernes proteiner og hvordan forskerne dermed finder inspiration til at udvikle stoffer som har potentiale til få os til at leve længere samt inspiration til at finde nye typer medicin mod kræft.

  Læs mere på https://ofn.au.dk/season/5/foredrag/64
  Forelæser: Lektor i kemisk biologi Thomas Bjørnskov Poulsen, Institut for Kemi, Aarhus Universitet
  Foredraget er et led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.

  Premiere 30. oktober
 • Plakat for filmen Bad Times at the El Royale

  Bad Times at the El Royale


  Genre: Mystik, Thriller
  Instruktør: Drew Goddart
  Skuespillere: Jeff Bridges, Jon Hamm, Dakota Johnson, Chris Hemsworth, Nick Offerman
  Premiere 31. oktober

November måned

 • Plakat for filmen Bohemian Rhapsody

  Bohemian Rhapsody


  Genre: Biografi, Musik
  Premiere 1. november
 • Plakat for filmen Foredrag: Hvorfor ældes vi? 2018

  Foredrag: Hvorfor ældes vi? 2018

  Foredraget livestreames fra Aarhus Universitet. Der er fri entré:

  Midtvejs vil der være indlagt en pause på 20 minutter.

  Foredraget afholdes på dansk og letforståeligt engelsk – alle illustrationer og tekster vil være på dansk.

  Vi ældes alle – det er en naturlig del af livet. Rynker og gråt hår er bare nogle af de mange tegn på aldringsprocessen. Forskningen har vist, at der ligger flere fælles mekanismer bag aldring, men det er bemærkelsesværdigt, hvor forskelligt alderen påvirker hvert enkelt individ. Nogle mennesker er både psykisk og fysisk friske til det sidste, mens andres vej mod livets ende præges af sygdom allerede tidligt i alderdommen.

  Hvornår bliver vi ældre – biologisk set? Forskere forsøger at afdække de processer, der fører til at vi ældes – og hvorfor vi ældes forskelligt. Det sker på celleniveau, hvor forskerne studerer de molekylære mekanismer, som er fundamentet for liv og dermed også sygdom og aldring. Man kan for eksempel se at kromosomerne i gamle celler oftere mangler større eller mindre stykker af deres arvemateriale, DNA, når man sammenligner med kromosomerne i unge celler.

  Kan den nyeste molekylære forskning i aldring give os koden til et langt og sundt liv? Hør hvorfor vi ældes og om de nyeste forskningsmetoder og resultater inden for den molekylære aldringsforskning.

  Læs mere på https://ofn.au.dk/season/5/foredrag/61
  Forelæser: Lektor i aldringens molekylærbiologi Tinna V. Stevnsner og lektor i biogerontologi Suresh Rattan, Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet
  Foredraget er et led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.

  Premiere 6. november
 • Plakat for filmen Den tid på året

  Den tid på året

  Hjemme hos Katrine (Paprika Steen) og Mads (Jacob Lohmann) skal man atter forsøge at samle familien til den traditionsrige juleaften med salmesang og andesteg – og det kommer ikke til at gå helt som planlagt. Paprika Steen har instrueret en drama-komedie, hvor både de danske juletraditioner og familierelationer tages under kærlig – og morsom – behandling.
  kilde: Danske Biografer

  Genre: Komedie
  Instruktør: Paprika Steen
  Skuespillere: Sofie Gråbøl, Paprika Steen, Lars Brygmann, Lars Knutzon, Karen-Lise Mynster, Jacob Lohmann
  Censur: Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
  Premiere 8. november
 • Plakat for filmen Nøddeknækkeren og de fire kongeriger

  Nøddeknækkeren og de fire kongeriger


  Genre: Adventure, Familiefilm
  Instruktør: Lasse Hallström, Joe Johnston
  Skuespillere: Morgan Freeman, Keira Knightley, Mackenzie Foy
  Premiere 12. november
 • Plakat for filmen Foredrag: Vulkaner og samfund gennem tiderne 2018

  Foredrag: Vulkaner og samfund gennem tiderne 2018

  Foredraget livestreames fra Aarhus Universitet. Der er fri entré:

  Midtvejs vil der være indlagt en pause på 20 minutter.

  Vulkanudbrud er voldsomme geologiske hændelser, men har de også påvirket menneskets historie? I dette foredrag vil du høre tre udvalgte casestudier af netop hvordan vulkaner har påvirket samfund.

  Med udgangspunkt i de seneste års forskning sætter de to forskere geologisk og arkæologisk fokus på tre vulkanudbrud gennem tiderne: udbruddet af vulkanen Laacher See i Tyskland for 13.000 år siden, vulkanudbruddet på øen Santorini i Middelhavet for knap 3.600 år siden samt på en stribe sammenfaldende vulkanudbrud i det sjette århundrede af vores egen tid.

  Det er ikke svært at regne ud at planter, dyr og mennesker som levede i nærheden af disse voldsomme katastrofer blev voldsomt påvirket, men meget tyder på at vulkanernes arm til tider var meget lang: evidens fra is-kerner, træringe og arkæologiske fundsteder fortæller om indvirkninger på folk og fæ langt væk fra udbruddenes epicentre. I alle tre tilfælde kan der eksempelvis trækkes tråde til ændringer i samfundene i de nordiske lande – på godt og ondt.

  Læs mere på https://ofn.au.dk/season/5/foredrag/63
  Forelæser: Professor i geoscience Christian Tegner, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet og professor i miljøhumaniora Felix Riede, Institut for Kultur og Samfund og Institut for Bioscience, Aarhus Universitet
  Foredraget er et led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.

  Premiere 13. november
 • Plakat for filmen I Krig & Kærlighed

  I Krig & Kærlighed

  Da Esben fingerer sin egen død, er det for at flygte fra krigen og blive forenet med sin elskede kone Kirstine og deres søn Karl efter 3 år. Men alt er ændret i hans fravær...Den charmerende tyske officer Gerhard har overtaget rollen som familiefar og bejler kraftigt til Kirstines hjerte. I skjul på sit eget loft bliver Esben vidne til dette mareridt og må sætte alt ind for sin overlevelse, kærligheden og at redde familien. Storfilmen er skrevet af instruktør Kasper Torsting, og bl.a. medvirker stortalentet Sebastian Jessen, Rosalinde Mynster, Thure Lindhardt, Natalie Maduenõ, Ulrich Thomsen samt 'Game of Thrones' stjernen Tom Wlaschiha. Største produktion til dato med hjælp fra Danfoss fond
  Kilde: UIP

  Genre: Drama
  Instruktør: Kasper Torsting
  Skuespillere: Ulrich Thomsen, Thure Lindhardt, Sebastian Jessen, Rosalinde Mynster, Tom Wlaschiha
  Premiere 20. november
 • Plakat for filmen Foredrag: Antistof 2018

  Foredrag: Antistof 2018

  Foredraget livestreames fra Aarhus Universitet. Der er fri entré:

  Midtvejs vil der være indlagt en pause på 20 minutter.

  Ordet ‘antistof’ fremkalder ofte vilde forestillinger om fx dommedagsvåben eller energikilde til rumskibe. Men hvad er de videnskabelige facts om antistof?

  I de seneste år er fysikerne blevet i stand til at producere og studere antistof på måder som for få årtier siden blev betragtet som ren science fiction.
  Og hvorfor er der så stor interesse for dette gådefulde antistof? Fordi universet slet ikke burde eksistere. For da universet opstod ved Big Bang, burde der være skabt lige meget stof og antistof, og de ville tilintetgøre hinanden. Men antistoffet er pist forsvundet.
  Studier af antistof gemmer måske på nøglen til at forstå hvorfor at fx stjerner, planeter og mennesker faktisk er til.

  I foredraget vil du få en introduktion til fysikernes teori bag antistof og dernæst en dybere gennemgang af det eneste antistofatom som det er lykkedes forskerne at fremstille: antihydrogen. Antihydrogen, som også kaldes antibrint, er antistof-modstykket til det mindste atom i vores almindelige stofverden, hydrogen – hvis struktur Niels Bohr optrevlede for mere end 100 år siden.

  Aftenens forelæser, Jeff Hangst, leder et af eksperimenterne på CERN, det fælleseuropæiske center for partikelfysik ved Alperne. Hans forskergruppe, ALPHA, har for nyligt opnået en række gennembrud – dels i at fremstille og fange antihydrogen, dels i forståelsen af om hydrogen og antihydrogen opfører sig ”ens” og adlyder de samme fysiklove. Ifølge de nuværende teorier bør de være perfekte spejlbilleder af hinanden. ALPHA-eksperimentet ved CERN vil måske også snart give svar på spørgsmålet: falder antistof opad eller nedad?

  Læs mere på https://ofn.au.dk/season/5/foredrag/65
  Forelæser: Professor i fysik Jeffrey S. Hangst, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.
  Foredraget er et led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.

  Premiere 20. november
 • Plakat for filmen The Girl in the Spider´s Web

  The Girl in the Spider´s Web

  ” The Girl In Spider’s Web - Det der ikke slår os ihjel”
  Nu er Lisbeth Salander tilbage - kultfigur og hovedperson i Millennium-bogserien skabt af Stieg Larsson. Filmen er baseret på romanen ”Det der ikke slår os ihjel”, og det er første gang, at den verdensomspændende bestseller filmmatiseres.

  Golden Globe-vinderen Claire Foy, der har hovedrollen som Dronning Elizabeth II i "The Crown", ses i rollen som Lisbeth Salander, mens Fede Alvarez, som fik sit gennembrud med thrilleren ’Don’t Breathe’ i 2016, står for filmens instruktion. ” The Girl In Spider’s Web - Det der ikke slår os ihjel” har manuskript af Steven Knight og Fede Alvarez & Jay Basu.
  kilde: United International Pictures

  Genre: Drama
  Instruktør: Fede Alvarez
  Skuespillere: Claes Bang, Claire Foy
  Premiere 22. november
 • Plakat for filmen Vogterne

  Vogterne

  Den lavmælte kraft som gennemsyrede Xavier Beauvois’ mesterstykke ’Om guder og mænd’ kendetegner også ’Vogterne’, som i besættende smukke billeder fortæller om de kvinder, som holder skansen, mens mændene drager i krig. Året er 1915. Frankrig og Tyskland strides på slagmarken. Franske byer og landsbyer tømmes for unge, arbejdsdygtige mænd. Ikke alle vender hjem igen – og de, som gør, er gerne i dårlig forfatning. Dette har selvfølgelig store konsekvenser for livet på landet, hvor kvinder, børn og gamle mænd må holde sammen på både privat- og arbejdsliv. Også de moralske koder ændrer sig. Filmens matriark (altid fantastiske Nathalie Baye) forsøger at holde på formerne, mens de yngre kvinder, inklusive hendes egen datter (Laura Smet), smager på den frihed og løssluppenhed, som mandefaldet også bereder vejen for.

  Genre: Drama
  Instruktør: Xavier Beauvois
  Censur: Tilladt for børn over 11 år
  Premiere 28. november
 • Plakat for filmen Fantastiske Skabninger 2

  Fantastiske Skabninger 2


  Genre: Action, Adventure
  Instruktør: David Yates
  Skuespillere: Johnny Depp, Ezra Miller, Eddie Redmayne, Kathrine Waterson
  Premiere 29. november